Hot-keys

Hot-Keys zijn handig om een bepaalde groep soldaten of schepen niet telkens weer opnieuw te hoeven selecteren. Maak een Hot-key voor een groep schepen of soldaten door een selectie te maken en vervolgens op CTRL en een nummer te drukken. Als je nu op dat nummer drukt selecteer je automatisch die groep.

Druk op "J" om die groep te blijven volgen.

 

Hernoem je steden en schepen

De computer geeft automatisch een standaardnaam aan een zojuist gebouwd schip of een nieuwe stad. Je kunt deze namen eenvoudig wijzigen.

Klik op de naam van de stad of schip. druk op "backspace" om de naam te verwijderen. Typ vervolgens de nieuwe naam in en druk op "enter". Het veranderen van namen kan gewoon leuk zijn, maar kan ook functioneel zijn. Een eiland met een bepaalde functie, bijvoorbeeld een eiland dat alleen voedsel of goud produceert, kan je "voedseleiland" of "goudeiland" noemen. Dit is vooral handig als je automatische handelsroutes in gaat stellen.

 

Witte vlag

Hijs altijd de witte vlagwhiteflag1.gif - 1526 Bytesals je je schepen voor een lange tijd afmeert, dit zorgt ervoor dat de piraten je schepen niet zullen aanvallen.

 

Galgen

Gallows.gif - 7218 Bytes

Je hebt vast wel eens onderstaand figuur een werker met een handkar neer zien slaan en vervolgens met de inhoud van die kar het dichstbijzijnde huis in zien rennen. Zulke situaties zijn kun je beter vermijden, omdat de goederen die op dat moment in de handkar vervoerd werden, nooit in het pakhuis zullen arriveren en dus ook niet gebruikt kunnen worden. Om dat te voorkomen moet je enkele galgen in de stad plaatsen. Die verlagen de misdaad. Helemaal vrij van dieven zal je stad helaas nooit zijn. 

raeuber.gif - 4239 Bytes

 

Sneller spelen!

Soms duurt het uren voordat een schip een bepaalde plaats bereikt of voordat bepaalde goederen geproduceerd zijn. Versnel in dat geval het spel met de volgende toetsen:

F5 = Normale snelheid
F6 = Dubbele snelheid
F7 = Vier keer de normale snelheid
Shift+F8 = 8 keer de normale snelheid

 

Screenshots

Met de toetsen combinatie SHIFT + P kun je een screenshot maken. Er verschijnt dan een "opslaan venster", waar je het op kunt slaan als PCX-Formaat. Dit kun je later converteren naar een GIF, JPG of iets anders met behulp van een teken programma.

 

Hinderende objecten

Objecten die je niet kunt weghalen, maar wel in de weg staan (bijvoorbeeld bomen) kun je toch slopen. Selecteer een soldaat of een schip (of een groep soldaten/schepen) en gebruik de CTRL + KLIK om een boom weg te schieten, of om bijvoorbeeld een weg kapot te maken, de computer repareert dit niet. Op dezelfde manier laad je soldaten in een schip.

 

'Controleer je handelsroutes!'

Iedereen heeft wel eens de volgende boodschap herhaaldelijk gehoord. "Controleer je handelsroutes!" Dit is erg irritant, want je hebt wel betere dingen te doen. Verantwoordelijk voor dat bericht is het bestand "610.wav"  in de 'speech8' -subdirectory. Hernoem het bestand naar "610_scrapped.wav" en je hebt er geen last meer van.